Гражданска отговорност скача с 10 на сто

Средната цена ще стане 237 лева заради увеличение на обезщетенията

6094 ~ 1 мин. четене

С около 10 на сто ще поскъпне застраховката "Гражданска отговорност" от средата на юни. От тази дата се увеличават максималните обезщетения за покриване на рисковете, съобщи бТВ.

Сега у нас средната цена на полицата е 215 лева, а с увеличението ще стане 237 лева, пресметнаха застрахователите. системата бонус-малус все още не се прилага, защото не са приети необходимите промени ж Кодекса за застраховане. След като тя се въведе в закона, по-добрите шофьори без произшествия ще плащат по-малко, а тези с повече произшествия ще дават повече пари за полица. 

И сега някои от застрахователните компании дават отстъпки на добри водачи, но няма наказания за тези, които са причинили катастрофи.

От лятото максималното обезщетение за телесно увреждане и смъртен случаи на едно лице става 2 млн. лв., а за повече от едно лице - 10 млн. лева.

Застрахователите обещават поскъпването на полицата да става плавно, а след въвеждането на бонус-малус за шофьорите без произшествия може да има отстъпки до 20 на сто.

По данни на Комисията за финансов надзор покритиети на задължителната застраховка е 73 на сто, но се очаква да нарасне през лятото. Миналото лято е било 80 на сто.

Пак по данни на статистиката, произшествията с коли без Гражданска отговорност са едва 2 на сто от всички ПТП.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg