Греков: Парите за земеделците зависят от актуализацията

Търсят възможности акцизът на горивата, който е 70 млн. лв. през следващата година да бъде изплатен на всички земеделски производители, обяви ресорният министър

3644 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Изплащането на евентуален първи транш на европейските субсидии за земеделските производители ще зависи изцяло от актуализацията на бюджета. Това каза по време на среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Срещата беше свикана от премиера Пламен Орешарски като след нея стана ясно, че парите ще бъдат платени на два транша, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Ще търсим начини и средства първото заплащане да се извърши до Нова година. Това обаче е пряко свързано с актуализацията на бюджета", обясни Греков. Той уточни, че предстои да бъде направена втора среща след актуализацията на бюджета, за да се прецени какъв е възможният процент за авансовото плащане.

По думите на Греков е постигнато съгласие да бъдат платени всички европейските средства до края на февруари следващата година, като "усилено се работи, за да може агроекологичните разплащания да се извършат до Нова година". "Важно e да има правила, за да може всички, които произвеждат селскостопанска продукция, да бъдат спокойни", добави земеделския министър.

Димитър Греков обяви, че ще се търсят възможности акцизът на горивата, който е 70 млн. лв. през следващата година да бъде изплатен на всички земеделски производители. "Това е голяма крачка напред, защото досега само две години са били извършвани такива разплащания", подчерта Греков и добави, че за целта министерство на земеделието и храните трябва да поиска нотификация от Европейския съюз за 2014 г. "Имаме уверението на премиера, че тези 70 млн. лв. ще бъдат отделени за акциза на горивата за всички земеделски производители", каза още Димитър Греков.

Подкрепи Economic.bg