Греков поиска среща в Брюксел заради проблемите с тютюна

Очаква се през следващата седмица въпросът да бъде обсъден в Брюксел на експертно ниво

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков е поискал спешна среща в Брюксел, на която да бъдат обсъдени проблемите на българските тютюнопроизводители, съобщи БНР. По време на конференция на Източното партньорство на министрите на земеделието, Греков е описал пред еврокомисаря Дачиан Чолош финансовите проблеми, пред които са изправени производителите на тютюн у нас заради ниските цени и забавяне на изплащането на тютюна. Очаква се през следващата седмица въпросът да бъде обсъден в Брюксел на експертно ниво.

Междувременно протестите на тютюнопроизводителите продължават. Днес производители на тютюн от цялата страна планират да блокират граничните контролно - пропусквателни пунктове (ГКПП) "Дунав мост" - Русе, "Капитан Петко Войвода" - Свиленград и "Илинден" - Гоце Делчев.

Исканията на протестиращите са за промени в закона за тютюна и тютюневите изделия и увеличаване на изкупните цени на тютюна. Те настояват цените да бъдат на миналогодишните нива, а не както се предлагат сега от търговските фирми с 30 на сто по-ниски.

Коментари: 0