Гръцките фермери раздават на бедни спрените от Русия праскови

Производителите на плодове и зеленчуци оценяват щетите от руското ембарго на €180 млн.

Решение

Гръцките фермери раздават на бедни спрените от Русия праскови
208 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Земеделски производители в Гърция днес безплатно ще раздават праскови на социално слаби, благотворителни фондации и митрополии, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Мярката е предприета в отговор на ембаргото, наложено от Руската федерация (РФ) върху селскостопанската продукция от Европейския съюз (ЕС). Гръцките фермери са в очакване на обезщетенията, определени от ЕС във връзка, като техни представители заявиха, че ще настояват за повече компенсации. Те оценяват загубите си от затворения руски пазар на 180 млн. евро, при положение че целият първоначален бюджет на ЕС за обезщетения е едва 400 млн. евро. 

Вчера в МВнР на Гърция се състоя междуведомствено съвещание с представителите на селскостопанските организации, на което се разискваше възможността за намиране на алтернативни пазари, на които да бъде пласирана тазгодишната реколта на праскови и нектарини, надхвърляща 200 000 тона.

Агенция ИТАР-ТАСС съобщава, че гръцките феремери се опитват да пласират плодовете си в Чехия, Хърватия, Сърбия, Унгария, Полша, Словакия и Украйна, както и за Русия чрез реекспорт през Турция. „Прасковите и нектарините, които бяха изпратени за Русия и върнати обратно от руските митници, се наложи да разпродаваме на обратния път в съседните страни с много щедра отстъпка от цената“, коментира председателят на Асоциацията на кооперативите по отглеждане на праскови в област Иматия Христос Янакис.

Очаква се до утре да бъде взето решение за окончателните количества праскови и нектарини, чиито производители от всяка страна на ЕС ще бъдат обезщетени. За момента средствата за компенсациите, само на производителите на праскови и нектарини, се изчисляват на 30 - 35 млн. евро.

Коментари: 0