Гръцките консерватори на път да съставят коалиция

Лидерът на Нова Демокрация Андонис Самарас е дал обещание да преговаря за по-снизходителни условия във връзка с международния спасителен план на Гърция

Партията „Нова Демокрация” е на път да сформира коалиционно правителство със социалистите, което би позволило на двете партии, които доминираха в политиката в страната в продължение на десетилетие, да поделят властта, пише агенция Reuters.

Лидерът Андонис Самарас е дал обещание да преговаря за по-снизходителни условия във връзка с международния спасителен план на Гърция.

Високопоставено официално лице от партията,цитирано от Reuters, очаква споразумението на новия кабинет със социалистите от ПАСОК в скоро време, като към нея е възможно да се включи и по-малка ляво-центристката партия.

В изказване късно в понеделник лидерът на Нова Демокрация заяви, че ще бъде постигната сделка във вторник, която ще включва повече от символично участие на ПАСОК в правителството.

"Те ще участват активно," заявява друг високопоставен служител, който отказа да бъде идентифициран.

Нова демокрация и ПАСОК се редуват във властта от падането на военното правило през 1974 г. до миналата година, когато икономическата криза в Гърция принуди съперниците  да си поделят властта в про-спасителен план за цялата страна.

"Политическите лидери трябва да бъдат наясно с факта, че това правителство е последният шанс на Гърция да остане в еврозоната", заявяват още от от лявата партия.

Коментари: 0