Губим 286 млн. евро за развитие на селските райони

Днес министърът на земеделието Димитър Греков и новият шеф на Фонд "Земеделие" Мирослав Николов ще обясняват как може да спасим част от парите

132 ~ 1 мин. четене

България може да загуби 286 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР), пише "Труд". Това става ясно от писмо от Европейската комисия до земеделското министерство, а информацията е потвърдена от зам.-земеделския министър Явор Гечев. Колко от тези евросредства все пак ще успеем да усвоим до края на годината и какви мерки са взети ще обяснят днес министърът на земеделието Димитър Греков и новият шеф на Фонд "Земеделие" Мирослав Николов.

Двамата ще представят и проблемните проекти, заради които Брюксел отказва да възстанови вече изплатени средства от българския бюджет, пише изданието.

Тревогата на Еврокомисията дали ще успеем да усвоим парите се дължи на редуцирането на сумата, която самата България се е ангажирала да усвои от 1 юли до 15 октомври 2013 г. - от 70 млн. на 51 млн. евро. Затова Брюксел се притеснява, че оптимистичните прогнози няма да се случат и за трета поредна година ще изгубим пари по селската програма. Досега по нея вече "изгоряха" 100 млн. лв.

"Взели сме всички мерки, така че загубата на средства да бъде намалена, дори да няма", каза пред "Труд" земеделският министър Димитър Греков. "Предишното правителство е крило всички факти и проблеми по програмата. До септември са платени 90 млн. евро, а до края на годината трябва да изплатим над 280 млн., вие си направете изводите", коментира и ресорният зам.-министър Явор Гечев.

Подкрепи Economic.bg