Нейков: С Бюджет 2014 няма да живеем по-добре

Един от големите проблеми на пазара на труда е, че искаме високи доходи с ниска квалификация, смята Иван Нейков, министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски

296 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Няма да има ръст на доходите и ръст на потреблението с този бюджет, който ни се дава. Няма да живеем по-добре. Това каза в ефира на Нова телевизия Иван Нейков, министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски. "Ако последните два бюджета се наложат един върху, ще има минимални разлики, но няма фундаментални разлики, няма нова философия", категоричен е той.

Според него правителството залага на инвестиционния фонд от 500 млн. лв., който е заложен в бюджета за следващата година. "Инвестиционният фонд може би ще има 500 млн. лв. и той ще промени по някакъв начин обстановката. Политиката на доходите обаче няма да се промени. От тези 500 млн. лв. само 120 млн. лв. ще са за заплати. Това е нищо.", смята Нейков.

"На хората трябва да им се каже: продължавайте да стискате зъби", смята бившият социален министър. "Няма да тръгнем към изхода през 2014 г.", категоричен е той.

Според Иван Нейков един от големите проблеми на пазара на труда е, че искаме високи доходи с ниска квалификация. "Нямаме система, чрез която да вържем квалификацията на хората с доходите им. Заради това хората не искат да се квалифицират, а предприятията започват да губят конкурентоспособност", каза Нейков.

Той е категоричен, че в бюджета за следващата година няма подход към малкия бизнес, към възрастните работници. "Ръководният екип на министерството на труда е високо квалифициран и хората знаят какво трябва да се направи. Но никой няма да ги остави д ги направят", категоричен е Нейков.

Подкрепи Economic.bg