Гърция на кормилото на ЕС

Страната поема председателството на общността от януари до юли

3563 ~ 3 мин. четене

От 1 януари 2014 г. Гърция поема шестмесечното председателство на Евросъюза в момент на големи икономически трудности и в перспектива – на европейските избори в края на май, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Страната поема председателството на Евросъюза от Литва и ще предаде факела на Италия през юли. По-конкретно председателството й ще започне на 8 януари със съвещание в Атина на 28-те еврокомисари.

След това гръцкият премиер Андонис Самарас ще отиде на 16 януари в Брюксел, за да представи приоритетите на гръцкото председателство пред Европейския парламент.

Не смятам, че това председателство може да е толкова спокойно като другите, смята Джолт Дарваш, икономист от института Брюгел в Брюксел. На Гърция ще й бъде много трудно заради нейните собствени проблеми... и заради наближаващите избори за Европейски парламент, добавя той.

В Гърция лявата радикална партия Сириза, която иска да получи от кредиторите на страната – ЕЦБ, ЕС и МВФ - "чувствително намаляване" на дълга с риск да уплаши пазарите, е начело, изпреварвайки Нова демокрация на премиера Андонис Самарас.

Крайнодясната партия Златна зора заема солидно третата позиция въпреки подвеждането под отговорност на шестима от 18-те й депутати (трима са под стража включително нейният основател Никос Михалолякос) след убийството през септември от нейни активисти на музикант антифашист.

В тази обстановка, изострена от плана за оздравяване на държавните финанси, наложен от Тройката кредитори на страната, гърците ще гласуват по същото време – на 18 и 25 май – на общински избори.

А премиерът Самарас, който е начело на крехка коалиция, плаваща в опасни води с вече едва 153 депутати от общо 300, може да натовари тази програма с предсрочни избори през есента и дори през май. На тези национални избори той несъмнено ще се възползва от определен положителен ефект, ако Тройката кредитори – предвид постигнатия напредък – реши през април да не налага нов болезнен меморандум на Гърция. Колкото до председателството на ЕС, той е оптимист. Това ще е председателство на надеждата, надеждата за повече Европа и за по-добра Европа, заяви Самарас този месец.

Министърът по европейските въпроси Димитрис Куркулас предупреди, че председателството ще се фокусира върху най-належащите проблеми на европейските граждани: имиграцията, заетостта, прилагането на банковия съюз и морската политика.

Едно успешно председателство би дало възможност да се покаже, че "Европа донася конкретен отговор на очакванията на населението" - обобщава европейски дипломат.

Това означава, според Никос Констандарас, един от директорите на либералния всекидневник "Катимерини", че Гърция ще бъде подкрепена от останалите страни в това начинание: Цяла Европа разбира, че трябва да покаже как да се предотврати надигането на популизма, смята той.

В началото на декември френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен пристигна в Атина да предаде послание в този смисъл: Франция ще подкрепя Гърция, за да постигне успешно председателство заради имиджа й и заради Европа.

Гърция, на която това е петото председателство на ЕС от 1981 г., планира 14 срещи на министерско равнище и 120 други. И въпрос не може да става пари да се хвърлят на вятъра. Председателството ще бъде спартанско – категоричен е Куркулас, който се надява да бъдат спестени част от предвидените 50 милиона евро.

 

Коментари: 0