Гърция напуска еврозоната срещу 50 млрд. евро

Страните-членки ще се разделят с Атина „по взаимно съгласие”, разкри „Ройтерс”

7516 ~ 2 мин. четене

50 млрд. евро бонус ще получи Гърция, ако реши да напусне еврозоната. Средствата ще бъдат осигурени от Европейския съюз и Международния валутен фонд, като целта е парите да улеснят нейното излизане. Това съобщават гръцките медии, като се позовават на „Ройтерс”. От своя страна агенцията се позовава на високопоставени представители на еврозоната.

Според агенцията намерението за такъв бонус на Гърция било отразено в  документ, за който било постигнато споразумение между страните-членки на еврозоната в понеделник по време на конферентна връзка на работна група към министрите на финансите от валутния съюз.

В документа на една от страните в еврозоната, с който разполага „Ройтерс”, се казва, че ако стане неизбежно, излизането на Гърция от валутния съюз трябва да бъде оформено като „раздяла по взаимно съгласие”.

Страните-членки са постигнали тайно споразумение всяка една да направи план, който да попречи на разпространението на кризата, ако Атина реши да остави единната валута.

Според източниците Гърция ще понесе големи разходи, ако реши да се откаже от общата валута. По-малки ще са те за останалите страни от еврозоната. Според документа верижната реакция, която може да засегне другите страни от еврозоната, следени внимателно от пазарите, сега е подценена.

Според медията предстоящите избори в Гърция се приемат от евролидерите като референдум за това дали страната да остане в еврозоната или да напусне.

Работната група се състои от представители, които подготвят срещите на финансовите министри от еврозоната и образуват управителния съвет на временния спасителен Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

В него влизат предимно заместник-финансови министри и високопоставени представители на финансовите министерства, уточнява „Ройтерс”.

Подкрепи Economic.bg