HTC уволни 20% от персонала си в САЩ

Уволненията са с цел оптимизация на бизнеса

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Тайванският производител на смартфони HTC съкрати персонала си в САЩ с около 20%, съобщи TechNews. Компанията е освободила близо 150 души от работа с цел оптимизация на бизнеса си. Уволненията са започнали в края на миналата работна седмица, за което свидетелства писмо на ръководството на компанията до уволнените служители. HTC се ангажира да помогне на засегнатите служители да си намерят нова работа, пише изданието.

Преструктурирането на HTC е резултат от лошите финансови резултати, които компанията отчете през второто тримесечие на годината. Приходите на тайванската компания паднаха до 2.35 млрд. долара, спрямо 3 млрд. долара за същия период на миналата година. Печалбата на HTC е намаляла с 83% до 41 млн. долара.

HTC и канадската компания BlackBerry са често споменавани като цели за поглъщане от по-големи играчи в ИТ индустрията. Nokia вече продаде на Microsoft бизнеса си с телефони, а ръководството на BlackBerry също обмисля вариант за продажба. Според анализаторите консолидирането на мобилния пазар ще продължава, като следствие от доминацията на Samsung и Apple. В същото време на световния пазар за смартфони навлизат и китайските производители, което прави мобилния бизнес още по-труден и непредсказуем.

Подкрепи Economic.bg