14 от най-впечатляващите предсказания на всички времена

Business Insider е подредил едни от най-точните и най-невероятните предсказания, които в крайна сметка са се оказали истина

5402 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
От 1660 г.: Един ден хората ще трансплантират органи от едно тяло в друго

В ерата на магии и суеверия, физикът Робърт Бойл прави това свое предсказание, което към този момент вероятно също би изглеждало като магия. През 1954 г. е направена първата трансплантация на бъбрек между еднояйчни близнаци.

От 1783 г.: Населението на САЩ ще достигне 300 млн. души до 1983 г.

Декан на университета в Йейл Езра Стайлс прави своите изчисления през XVIII век и почти с точност познава годината, когато границата е премината.

От 1840 г.: Студената война

Близо 45 години Русия и САЩ са в студена война. Тракат оръжия, говори се за атомни бомби и пълно заличаване на света. Това обаче е предсказано от политическия анализатор Алексис дьо Токвил в двата тома на книгата си "Демокрацията в Америка" (1835 и 1840 г.).

От 1863 г.: Точният брой на химичните елементи в Менделеевата таблица

Въпреки че към момента на своите проучвания броят на познатите химични елементи е само 60, руският учен Дмитрий Менделеев създава Периодичната таблица, като оставя допълнително около 40 празни места, които в последствие много точно са запълнени от новооткритите елементи.

От 1865 г.: Кацането на Луната

Френският писател Жул Верн живее 100 години преди Аполо 11 да кацне на Луната, но успява да предскаже с точност, че ракетата с лунарния модул на борда ще бъде изстреляна от Флорида, познал е името на модула, точният брой на астронавтите на борда и чувството на безтегловност, което ще изпитат те.

От 1898 г.: Потъването на Титаник

През 1898 г. Морган Робъртсън пише новела, наречена "Суета, или крушението на "Титан". В нея се разказва за кораб, наречен "Титан", който е почти идентичен с потъналия на 15 април "Титаник". Робъртсън почти точно описва размера на кораба, детайли по него, мястото на потъването и дори датата.

От 1909 г.: Мобилните телефони

"Много скоро ще е възможно да се предават съобщения по безжичен начин. Това ще е възможно по целия свят и ще е толкова просто, че всеки човек ще може да го прави чрез свой собствен апарат". Прогнозата е на Никола Тесла, откривателят на електромагнитните вълни.

От 1914 г.: Атомната бомба

Хърбърд Джордж Уелс е писал за атомната бомба 30 години преди да бъде използвана за първи път в историята на човечеството. В новелата "The World Set Free" той пише за град, който е унищожен от атомна бомба. Въпреки че той не е физик и не знае как точно протича ядрената реакция, той е успял да познае ефектът от удара.

От 1987 г.: Услугите "видео-по-поръчка" на Netflix и Hulu

"Ще имаме висока резолюция, широкоекранни телевизори и система за поръчка на филми, чрез натискането на бутоните на дистанционното". Прогнозата е на филмовия критик Роджър Ебърт.

От 1988 г.: Използването на интернет в образованието

Писателят-фантаст Айзък Азимов в основни линии предсказва създаването на интернет, но още по специфичното е, че той предсказва използването му от ученици и студенти по време на образователния им процес. В едно интервю той казва, че "благодарение на компютрите ще имаме достъп до библиотеки, които ще действат като форма за достъп до събираното знание на хората".

От 1993 г.: Таблетите


В една своя реклама телекомуникационната компания AT&T стартират програма, наречена "Ти ще". В десетки телевизионни реклами компанията пита зрителите "имали ли сте някога" и са показвали някакви странни технологии, които не са съществували масово по онова време. В една от тези реклами се представя изпращане на факс от плажа, а в друга - устройство, наподобяващо днешните таблети.

От 2006 г.: Бин Ладен се крие в Пакистан

В епизод от сериала Scrubs портиерът в болницата прави зловещ коментар към Джон "Дж. Д." Дориан, в който казва: "По мое мнение трябва да търсим Бин Ладен в Пакистан". В последствие терористът беше открит и убит именно там.

От 2006 г.: Крахът на жилищния пазар

Президентът на Euro Pacific Capital Питър Шифт предсказва спукването на имотния балон и финансовата криза от 2008 г. "Основният проблем на американската икономика е, че разчита основно на потребление и заеми, отколкото на производство и спестяване. И това, което ще се случи е, че американците просто ще спрат да потребяват", казва той.

От 2013 г.: Оттеглянето на папа Бенедикт и наследникът му Франциск

На 11 февруари младеж казва на приятелката си, че е сънувал оттеглянето на папа Бенедикт, и че той ще бъде наследен от човек на име Франциск. 17 дена по-късно папа Бенедикт обявява своето оттегляне, и в последствие папа Франциск го заменя на трона.
Подкрепи Economic.bg