Хампарцумян: Еврото няма да се разпадне

Гърците да си взимат драхмата и да си ходят, коментира банкерът

Не съм толкова богат, колкото си мислите, заяви Левон Хампарцумян в "Карбовски директно" по Нова тв. Разпадането на еврозоната е хипотетично, малко вероятно е да се случи, коментира още банкерът.

"Слушайте Барозу, Марио Драги. Гърците да си взимат драхмата и да си ходят. Те знаеха много добре, че няма процедура. И кредиторите го знаеха. За мен е много странно един народ, който отива в неделя и гласува за левите с радикални идеи, а на другия ден си тегли парите от банките", каза още Хампарцумян. Той отсече, че ако наистина драхмата се върне, ще е за 40 дни. "Всички драхми ще се конвертират в евро", убеден е той.

"Пенсиите у нас са ниски, защото пенсионните фондове се унищожават. Струваше си да преминем през тази криза - 2008, 2009, 2010 година ... Системата ни сега е стабилна", коментира банкерът.

"Никой няма интерес доларът да е много скъп. Той ще затрудни икономиката", прогнозира Хампарцумян. Той предвижда хиперинфлация, когато свърши кризата и всичко тръгне нагоре. "Когато основната лихва върху депозитите тръгне нагоре, ще означава, че централната банка е вдигнала лихвата за да прибере парите обратно. Имотите също ще поскъпнат", заяви банкерът, но не пожела да направи прогноза, кога ще стане това. "Няма формула, която да изчисли всичко", отсече Левон Хампарцумян.

"Смятам, че лихвите по заемите и депозитите са много високи. Това е така, защото не сме член на еврозоната, рисковете в тази част на света са по-високи, икономиката е слаба и т.н. Банките не са кръвопийци. Те имат интерес хората да ползват един продукт, после втори, трети ... Какво значи кръвопийци - днес ще източим кръвта и ще оставим мумиите в ъгъла. А после? Ще отидем в Турция?", каза Хампарцумян в студиото на Карбовски.

"Българите са много разумни, добре спестовници. У нас ипотеките са 30-годишни, в целия свят са 100-годишни. Ние искаме да си притежаваме жилището, въпреки че чисто икономическата сметка показва, че е най-изгодно да живеем под наем. Нарастването на депозитите в банките означава, че хората не се чувстват в утрешния ден. Това е хубаво, защото когато се почувстват уверени, ще има с какво да започнат", обясни банкерът ситуацията с кредитите и депозитите в България.

"Англичаните имат една поговорка - никога не си дръжте всички яйца в една кошница. Ако имаме 100 лева за спестяване, най-добре е да е по два различни начина", даде съвет Левон Хампарцумян.

Коментари: 0