Хампарцумян: Трябва да се подпомагат малките и средни фирми

Без инвестиции е възможен растеж от порядъка на 1.5-2%, но само в добри години, смята главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Има малки и средни фирми, които прекрасно се справят с бизнеса, който имат. Повечето от тях са експортно ориентирани. Но трябва да се подпомогнат тези фирми, защото те са важни, а същевременно са най-крехката част на икономиката. Това каза главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в интервю за предаването "Неделя 150". Според банкера няма директна връзка между евентуалната актуализация на бюджета и лихвените проценти по кредитите и депозитите.

"Малките и средни фирми нямат големи резерви, с каквито разполагат големите компании. В същото време те не са чак толкова гъвкави, колкото една еднолична фирма. Когато имаш 50-100 служители е сериозна отговорност. Навсякъде се прави така, че тези фирми да бъдат по един или друг начин подпомогнати", каза Хампарцумян.

Председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) е на мнение, че за да има инвестиции в България, българските капитали да се реинвестират в икономиката и да донесат много растеж, трябва да има предсказуема и удобна за предприемачите кредитна среда.

"Колкото по-добре се развива българската икономика, колкото по-устойчив растеж имаме, толкова по-достъпни ще бъдат лихвите. Сега нивата на лихвите са под тези от 2007-2008 г. Тогава имаше ентусиазъм и за инвестиции, и потребление. Тогава БНБ се опитваше с регулаторни мерки да спре растежа на кредитите", обясни Левон Хампарцумян.

"Без инвестиции е възможен растеж от порядъка на 1.5-2%, но само в добри години. Това позволява капиталът, който р наличен в България. Той не е много. Добрите години предполагат устойчива среда, предсказуема за бизнеса среда. През последните няколко години не е такъв случая", каза още банкерът.

Според него има връзка между протести, инвестиции и лихвите. "Протестите показват, че съществена част от обществото не харесва начина, по който държавата функционира. Това е един индикатор за необходимостта от реформи и промени. Същевременно това не е инструментът за осъществяване на тези реформи и оттук нататък мисля, че което и правителство да управлява, ще трябва да се съобразява с нарасналата гражданска активност", каза Хампарцумян.

"Не мисля, че ще бъде с хора по улиците. Ако се наредят нещата няма да има нужда от такива неща. Просто ще има по-добра обратна връзка в обществото. Много по-повишено внимание върху прозрачността, логичността на взимане на решения в висшите сфери на администрацията и законодателството", каза още той. "За мен, което има да се случва, е един процес, който ще бъде по-модерен и ще ни позволи да живеем в една по-наредена и по-приятна държава", смята Хампарцумян.

Коментари: 0