ЕФЕ: Протестиращите започнаха да губят търпение

Протестното движение, което се породи от това недоволство, е ново и непознато досега в България, страна, която преживя различни периоди на трусове от падането на комунизма преди 23 години, отбелязва испанската информационна агенция

България, най-бедната страната в ЕС, е изправена пред несигурно лято след месец на граждански антиправителствени протести, насочени срещу новия кабинет на независимия икономист Пламен Орешарски. Така започва коментарът на испанската агенция ЕФЕ, посветен на ситуацията в страната, предаде БНР. Във всички случаи българските анализатори са единодушни, че след 30 дни на демонстрации има опасност те да изгубят мирния си характер и във всеки момент да се стигне до сблъсъци, продължава агенцията.

Неотдавнашно изследване на Галъп интернешънъл сочи, че 41% от българите искат Орешарски да подаде оставка. В парламента той може да разчита само на относително мнозинство - на социалистите и депутатите от партията на турското малцинство. И докато 19% от анкетираните не вземат страна, близо 40% подкрепят правителството, сформирано след изборите на 12 май, на които най-много гласове получи консервативната партия ГЕРБ, която сега бойкотира работата на парламента.

На фона на тази ситуация демонстрантите, които се организират чрез социалните мрежи, се събират всяка вечер на няколкостотин метра от парламента. Те искат оставката на правителството и критикуват българската политическа класа, която според тях не защитава обществените интереси и цели единствено да облагодетелства така наречената икономическа олигархия.

ЕФЕ припомня скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на разузнавателни служби, разгневило много граждани. Протестното движение, което се породи от това недоволство, е ново и непознато досега в България, страна, която преживя различни периоди на трусове от падането на комунизма преди 23 години, отбелязва испанската информационна агенция.

"Сегашното правителство дойде на власт с нулево доверие и спадна дори под нулата след назначението на Пеевски. Дипломатическият корпус не си обяснява това назначение. То бе грешка, макар и призната от социалистите, която ще доведе неизбежно до оставката на правителството", коментира западен дипломат.

Междувременно въпреки спокойната обстановка при протестите, някои демонстранти вече започнаха да губят търпение. В четвъртък двама души бяха задържани заради опит да премахнат полицейските заграждения край парламента.

Освен това министерството на вътрешните работи твърди, че се увеличават предупрежденията, които то получава, за евентуални провокации и затова моли гражданството да бъде бдително и да не допуска насилствени действия.

Коментари: 0