Двойни глоби и допълнителни изисквания за шофьорите на такси

Надяваме се методиката за психологическите тестове да бъде разработена още следващата седмица, каза транспортният министър Данаил Папазов

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Двойно увеличение на глобите за неспазване на почивки и употреба на алкохол за таксиметровите шофьори, както и психотестове за агресивността ил и способността да се справят със стресови ситуации на пътя. Това са мерките, които министерството на транспорта ще се опита да въведе, за да се намали риска от произшествия с водачи на таксиметрови автомобили.

"През последните дни сме свидетели на няколко много тежки автопроизшествия, които са резултат от изключително агресивното поведение на някои шофьори на пътя, а също така и от неспазването на нормални законови рамки", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов  в предаването ДНеделя 150" на БНР.

"Обмисляме за водачите на такситата допълнителни мерки, които ще се включат в няколко пакета - психологическата подготовка на всеки водач да се провери в детайли по една нова методика, която ще бъде готова следващата седмица. Тази методика ще показва дали човекът е агресивен, дали може да се владее в по-стресови ситуации, до какво води употребата на алкохол конкретно при него. Също така ще направим досие на всеки от водачите, което трябва да стои при ръководителя на фирмата, за да може при проверка на нашите органи да се следи дали този водач допуска едни и същи нарушения непрекъснато. Иначе казано, ще опитаме да направим законови промени шофьор, употребявал алкохол никога да не може да бъде таксиметров шофьор. Засега обаче всички юристи казват, че това е невъзможно, обясни министър Папазов.

По думите му, ще бъде предложено и двойно увеличение на глобите за неспазване на почивки и употреба на алкохол за таксиметровите шофьори. "Надяваме се методиката за психологическите тестове да бъде разработена още следващата седмица, а досиетата и другите мерки ще отнемат малко повече време, но до Нова година мисля, че ще ги направим", посочи още министър Папазов.

Коментари: 0