Харис Георгиадис зае поста на финансов министър на Кипър

Той положи клетва след оставката на своя предшественик

212 ~ 1 мин. четене

Новият финансов министър на Кипър Харис Георгиадис положи клетва след оставката на своя предшественик, последвала откриването на разследване за причините за банковата криза на острова, предаде АФП.

Президентът на страната Никос Анастасиадис предупреди новия министър, че предстоят „трудни дни”. Те ще изискват „на първо място екипност и на второ – последователност и фискална дисциплина и всички тези мерки ще допринесат за тласъка на икономиката възможно най-скоро”, заяви кипърският държавен глава по време на церемонията по полагане на клетва.

„Нямам съмнения, че вие не само ще изпълните изцяло своята задача, но ще я изпълните по възможно най-добрия начин, по начин, достоен за вашия предшественик”, каза Анастасиадис.

Георгиадис, 40-годишен икономист, който преди това беше министър на труда, официално зае новия си пост, ден, след като Михалис Сарис съобщи, че се отказва от министерското кресло, за да сътрудничи на съдиите, които разследват провала на Кипърската народна банка, на която той бе председател до миналата година.

Вчера Михалис Сарис подаде оставка след края на преговорите с "тройката" международни кредитори за спасителния пакет за Кипър, който принуди островната държава да въведе тежки банкови мерки в замяна на помощта. Една от причините за решението му е това, че е бил председател на Кипърската народна банка, чийто крах допринесе за кризата на острова. Оставката на Сарис е приета от президента Никос Анастасиадис.

Подкрепи Economic.bg