Северна Корея блокира общата индустриална зона

Над 800 южнокорейци са прекарали нощта в парка, но ще имат право да го напуснат

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Южнокорейските работници днес не успяха да стигнат до общата индустриална зона Кесон, в която работят заедно със Северна Корея. Те са били възпрепятствани от севернокорейските власти, предаде Reuters, цитирайки министерството на националното обединение в Сеул.

Индустриалният парк не е спирал да работи откакто бе открит през 2000 г. Там се помещават 123 компании, в които работят 50 хил. севернокорейци. Те произвеждат евтини стоки за нискобюджетни южнокорейски фирми, с което вкарват в икономиката на Северна Корея грубо 2 млрд. долара.

"Доверието между севера и юга ще се разпадне, както и доверието, което имаме с нашите купувачи. Вървим към прекратяване на това сътрудничество и ще понесем щети" заяви Лий Юн-хен, управител на фирма за облекло в Кесонг, пред Reuters.

Решението на Севера да блокира влизането е още един знак за нарастващото напрежение на Корейския полуостров, съобщава агенцията.

Над 800 южнокорейци са прекарали нощта в парка, но ще имат право да го напуснат. Южнокорейското правителство взима необходими мерки, за да гарантира безопасността на гражданите си.


Подкрепи Economic.bg