Heineken отхвърли оферта от SABMiller

Мажоритарните собственици предпочитат да запазят независимия характер на компанията

Heineken отхвърли оферта от SABMiller
Автор: Стилиян Гребеничарски

Heineken е отхвърлил офертата компанията да бъде придобита от английския пивовар SABMiller, съобщава BBC. От холандския производител са определили предложението като „неподлежащо на следващи действия“.

Решението е било взето след консултации с мажоритарния акционер - фамилията Хайнекен. Основателите на пивоварната, които са запазили дял от малко повече от половината, желаят да запазят дружеството като „независима компания“.

„Семейство Хайнекен и ръководството на компанията са убедени, че тя ще продължи да расте и да носи стойност на инвеститорите си“, се посочва в официалното съобщение.

От месеци се тиражират спекулации, че SABMiller има интерес и към най-големият производител на бира в света - Anheuser-Busch InBev. След двете компании, Heineken заема трето място по пазарен дял в глобален план.

От SABMiller на този етап са отказали коментар пред BBC. Компанията продава около 21 млрд. литра пиво годишно, а в портфолиото ѝ са марки като Miller, Grolsch и Peroni. Тя произвежда и безалкохолни напитки, като е един от най-големите бутилиращи дружества за Coca-Cola. До края на финансовата година (31 март) реализираните продажби са за 27 млрд. щатски долара.

Коментари: 0