Хиляди българи на воден режим

Остарялата водопроводна мрежа и многото течове водят до разхищение на вода

Сериозно безводие заплашва България на фона на рекордно високи температури през последните дни. И в момента, хиляди българи са принудени да живеят с режим на водата. Основните причини за проблема са засушаването и повишената консумация на вода за поливане.

Сложно е да се каже колко точно са населените места в България, които са подложени на воден режим, защото нито една институция не разполага с подобна обобщена информация.

Най-сериозно засегнати от безводието са 5 области, сред които Бургаска и Пловдивска. В Плевенско обаче режим на водата има всяко лято и там проблемите са може би най- големи. Близо 13 000 души в областта разчитат на запасите от кофи с вода в бидоните. Хората се оплакват, че режим на водата има всяко лято, само че тази година безводието е по-продължително.

От регионалното министерство обясниха пред бТВ, че за такива райони са осигурени водоноски. Но и според тях проблемът с повишената консумация на питейна вода е най-голям.

В селата до голяма степен проблемът идва от поливането на градините с питейна вода, обясняват местните ВиК дружества.

"Градинката е важна и хората вероятно разчитат на нея, но липсата на вода е по-голям приоритет и моят призив е да намалят напояването до минимум, защото освен всичко и според сега действащата нормативна уредба, то е забранено", заяви Добромир Симидчиев, зам.–министър в Министерството на околната среда и водите (МРРБ).

Факт е обаче, че остарялата водопроводна мрежа и многото течове също водят до разхищение на вода, а парите за инвестиции и ремонти поне засега не стигат.

Що се отнася до София, язовир "Искър" е повишил нивото си достатъчно, така че и три години капка дъжд да не падне, няма да има проблем с водата, заяви Асен Личев, от МОСВ.

Коментари: 0