Холандия казва за Шенген през юли

Страната чака докладът на ЕК, за да реши за България, стана ясно на среща между Марк Рюте и Росен Плевнелиев

Холандия изчаква доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка, за да вземе решение за приемането на България в Шенген. Това заяви холандският премиер Марк Рюте на среща с българския президент Росен Плевнелиев.  Очаква се докладът да излезе през месец юли, предаде Фокус.

На 15-минутна среща след първата сесия на форума на НАТО държавният глава заяви, че ситуацията около приемането на страната ни в Шенгенското пространство е комплексна, но трябва да се отчитат и огромните ни усилия, които дават видим резултат.

„България трябва да бъде съдена по резултатите, които е постигнала”, подчерта Плевнелиев.

По думите му всички български институции продължават твърдо с реформите – особено в областта на правосъдието и вътрешните работи. Закона за конфискацията е голяма стъпка в тази посока, допълни президентът. 

„Много е важно да покажем на избирателите, че можем да дадем ключа от входната врата на Европа, за целта ще чакаме и оценката на Европейската комисия”, посочи холандският премиер.

Той изрази надежда, че напредъкът на България ще бъда отчетен. 

Президентът Росен Плевнелиев проведе среща и с министър-председателя на Норвегия Йенс Столтенберг. 

В края на първия ден от срещата на върха на НАТО държавният глава ще участва в работна вечеря в чест на държавните и правителствени ръководители, давана от президента на САЩ Барак Обама и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Военни демонстранти и хиляди членове на движението Окупирай Чикаго се включиха в протестен митинг по повод срещата на върха на НАТО в града на президента Барак Обама. Служили във войните в Ирак и Виетнам завиха, че ще хвърлят почетните си ордени за храброст, защото не са съгласни с политиката на Алианса.

Маршът на протестиращите започна от центъра на града, на 10 минути пеша от мястото, където са настанени повечето официални лица и журналистите по времето, когато главният секретар на Алианса Андрес Фог Расмусен и президента Барак Обама откриха срещата на върха.

Първо бяха посрещнати главнокомандващите на страните членки, като президентът Росен Плевнелиев влезе веднага след новоизбрания френски държавен глава Франсоа Оланд, като задържа дълго ръката на президента Барак Обама.

Преди старта на работната сесия бе запазена минута мълчание в памет на загиналите войници от Алианса.

„Знаем, че живеем във време на предизвикателства и бъдещето е непредсказуемо, но заедно можем спокойно да посрещнем бъдещето, независимо какво крие. С общите ценности можем да посрещнем и общите предизвикателства, каза в речта си при откриването Расмусен.

„Добре дошли в родния ми град. Надявам се, че сте се възползвали от възможностите да се разходите с лодка по река Чикаго или да отидете до езерото Мичигън и ви е харесало”, посрещна главнокомандващите президентът Барак Обама

НАТО мултиплицира възможностите на всяка една от страните-членки и ни дава възможност да постигнем заедно това, което не можем сами, каза Обама.

„На срещата в Лисабон се разбрахме, че вдъхнем нов живот в Алианса и сега ще изпълним това свое обещание, че ще инвестираме в новите технологии за колективна сигурност, както и че ще довършим мисията си в Афганистан. Очаквам с нетърпение и срещите с партньорите на Алианса”, допълни американският президент.

„Справяте се много добре. Последните ми данни са блестящи и ви желая успех.” Това е казал президентът на САЩ  Барак Обама, при посрещането му на срещата на върха на НАТО в Чикаго, заяви Плевнелиев.

Вече е факти първата фаза на противоракетния щит, който изцяло ще защити територията ни, защото в него се включват Турция, Румъния, Италия , Испания и Полша, допълни резултатите от срещата военният министър Николай Младенов.

Относно отпадането на визовия режим със САЩ, президентът Росен Плевнелиев обясни, че се полагат всички усилия, за да могат българите да пътуват навсякъде по света свободно.

Не бива да забравяме обаче, че процентът на отказани визи от американското посолство в София все още е твърде висок, спрямо техните изисквания, подчерта държавният глава. Процедурите вече са ускорени, визи се издават и електронно, а Америка ни е стратегически приятел, допълни президентът.

Той заяви, че не е искано от родната армия да измести френските войски, ако се оттеглят. Този въпрос не е обсъждан, зави държавният глава, но вратите на Алианса са отворени за разширения. Докато течеше срещата на върха в центъра на Чикаго се стигна до сблъсък между протестиращите и чикагската полиция. Според властите демонстрантите се опитали да пробият кордона и да стигнат да МакКормик Плейс, в който се провежда срещата на върха. Десетки протестиращи бяха ранени. 

Коментари: 0