Холандия настоява за механизъм за излизане от еврозоната

"Настоящото законодателство на ЕС не предоставя възможност за излизане от тези обединения", коментира министър-председателят на Холандия

272 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте призова за промени в законодателството на ЕС, за да бъде въведен в него механизъм за бягство от еврозоната, пише брюкселският онлайн-вестник „ИЮ Обзървър”, цитиран от "Фокус".

„В този случай в еврозоната и в Шенген трябва да се внесат законодателни промени, тъй като настоящото законодателство на ЕС не предоставя възможност за излизане от тези обединения", коментира Рюте.
За възможността за излизане на страни от еврозоната се заговори заради острата финансова криза, в чиято хватка се озова Гърция.

Още преди дни от холандското правителство изразиха позицията си, че страните-членки на Европейския съюз трябва да могат да напускат важни европейски структури като еврозоната или шенгенската зона за свободно пътуване, както и самия ЕС.

В писмо до парламента премиерът Ряте посочи, че е необходимо да се направят промени в договорите, за да се създаде подобна възможност. Той подчерта, че в момента Маастрихският договор, както и договорите за Шенген и въвеждане на евро, изключват излизането на страни от споразуменията.

Подкрепи Economic.bg