Хърсев: Бюджетът е рисков, но изпълним

Най-добре е да изчезне минималната заплата и да останат само осигурителните прагове, смята финансистът

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетът за 2013 г. е реалистичен, изпълним, но малко рисков. Това каза финансистът Емил Хърсев в ефира на TV7. Според него заложените буфери са малки и той би реагирал трудно при по-негативно развитие на икономическата ситуация. Той уточни обаче, че в първоначалния вариант е заложен нисък дефицит, което дава възможност за допълнително задлъжняване при нужда.

Според финансиста последният бюджет се различава единствено по обема си спрямо този за 2012 г. "Има съвсем леки промени при предизборните преразпределения на разходите. Това обаче се прави навсякъде по света и не сме го измислили в България", коментира Хърсев.

Според него заложените 1.9% ръст на БВП не е реално увеличение. "При заложена инфлация от 2.6%, тези 2% не са ръст", добави той.

Емил Хърсев говори и за идеята на финансовия министър Симеон Дянков да има различна минимална работна заплата (МРЗ) в различните области на страната. "Идеята е безкрайно опасна. Първо с нея се залага една демографска бомба, а освен това се създават предпоставки за измами. Всяка фирма ще иска да регистрира офисите си в бедните региони, но ще работи в друга област", коментира финансистът.

Според него най-доброто решение е МРЗ да изчезне напълно и да се работи само с минималните осигурителни прагове. "Вдигането на минималната заплата губи все повече значението си и работодателят не се обвързва с нея. Все по-често базата са осигурителните прагове", добави той.

Подкрепи Economic.bg