Хърсев: ЕК и "Тройката" демонстрираха беззаконие в Кипър

Според финансиста въпросът с дълга на Кипър е всъщност въпрос за законовите устои на Европа

212 ~ 3 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

В случая с Кипър, ЕК и така наречената "Тройка" демонстрираха беззаконие и безхаберие. Това каза за БНР финансистът Емил Хърсев. "За Кипър това е един от най-лошите възможни сценарии. Засега е уникален и се надявам да остане уникален", добави той.

"Забележете, че тук все още не е ясно по какъв начин ще се отнемат средствата, за които е решено, че ще се отнемат. Пълно беззаконие е това. Няма да остане държава от това. Не може да остане държава някъде, където се допуска просто конфискация", категоричен е финансистът.

Според него отнемането на част от депозитите на хората в Кипър няма да е чрез данък, защото миналата седмица парламентът гласува против. "Значи ще се търси заобикаляне на парламента, заобикаляне на закона, отнемане чуждо имущество, за да покриваме  дълговете на една държава към нейните държавни кредитори. Къде отива Европа изобщо?", пита риторично Хърсев.

Според него въпросът с дълга на Кипър е всъщност въпрос за законовите устои на Европа. "На нас ни казват: ще дадем 10 млрд. евро нов заем, ще отнемем от други хора още 6 млрд. евро и всеки финансист веднага си задава въпроса: "А това стига ли, за да се реши въпроса". Отговорът е не. Само до миналата година председателят на ЕК Барозу твърдеше: "Ние няма да допуснем нито една банка в ЕС да Фалира, ЕС е най-сигурното място, при нас парите са на сигурно място". Какво сигурно място? Нали сега ги отнемаме? Къде пише, че може държавата, когато й хрумне да си плати дълговете на своите кредитори, да бърка в сметките на гражданите, на чуждите вложители и да си плаща дълговете. Няколко лъжи се дефинираха. В този момент вече има заявки за теглене на практически всички вложения в банките. Значи тези 6 млрд. евро просто няма да стигнат. Кипър е и от страните с най-висока задлъжнялост на глава от населението - около 24 000 евро на глава от населението. При всички тези заеми сега ще трябва да се вирее. Ще се окаже че това е само една малка крачка", каза Хърсев.

"Виждаме абсолютна безцеремонност от страна на властите, великите сили в Европа, които се насочват във всяка страна накъдето им хрумне без да. Държи сметка за никакво законодателство. По какво депозитите се различават от всяко друго имущество? Може би Тройката ще отиде утре във Франция и ще установи, че тя е почти толкова задлъжняла, колкото Кипър, обаче там няма руски влогове. Няма ли, примерно, да започне да отнема имущество? Да облага апартаментите с 40% данък?", смята той.

Финансистът определи решението за Кипър като "Класическа глупост!" и уточни:

"Кипър избегна непосредствения фалит, който щеше да настъпи на 31 март. Все още не са изтеглени всички пари. Защо? Защото забраниха тегленето на пари от Кипър! Въпросът е какво става през май, когато заемите, дадени на кипърските предприемачи, търговци, хотелиери се окажат несъбираеми и когато цените на недвижимите имоти тръгнат надолу? Този фалит няма да бъде избегнат. В средите на професионалните финансови политици в света се говори, че следващият обект на секвестиране са концесиите в кипърския шелф. Става въпрос за подозирани гигантски залежи на газ. Една от идеите беше още сега да ги продадат на Газпром, но за съжаление "Газпром", като че ли, не участва в първия етап на тази сделка, може би защото сега ще е по-скъпо. Септември ще ги продават на безценица".

Според Хърсев, завръщането на Кипър към лирата няма да реши проблемите на страната. Финансистът  има "безкрайно мрачна" прогноза за страната и предвиди мащабни протести в големите европейски страни:

"Кипърската икономика е 0.2% от икономиката на ЕС. На няколкостотин милиона се оценяват българските вложения в Кипър, поне половината от тях са защитени".

Хърсев прозря в ставащото и поуката, която малките икономики трябва да си извадят:

"Държави като нашата  единственият им  политическият и шанс е ако гарантират стабилността си. По никакъв повод държавен дълг. Никакви дефицити. Ядем колкото произведем. Дотам! В противен случай ще загубим и това което сме натрупали".

Подкрепи Economic.bg