И ЕЦБ против идеите на Дянков за Сребърния Фонд

В публикуваното становище на банката се набляга на възможното изкривяване на пазара, непряката дискриминация и нарушената конкуренция като последствия

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува позицията си по решението на правителството да влага пари в държавни ценни книжа от Сребърния фонд.

В него се казва, че „подобни действия биха довели до изкривяване на пазара и непряка дискриминация”. Инвестирането на средства от фонда в ценни книжа би „нарушило и конкуренцията”, се допълва в становището.

Набляга се над това, че основната цел на фонда е да гарантира устойчивост на пенсионната система, като по закон средствата от Сребърния фонд са самостоятелна част от държавния бюджет и тяхното прехвърляне към общественото осигуряване не може да стане преди 2018 година.

Приетите промени от кабинета предвиждат 30% от парите да се вложат в държавни ценни книжа още тази година, като средствата да се увеличават всяка година с още 10%, достигайки 70 на сто.

Преди няколко дни и БНБ се обяви срещу предлаганите от правителството идеи. Причината са високите рискове за общата финансова стабилност на страната. Банката предложи „настоящият законопроект да бъде оттеглен от вносителя, като решението, дали изобщо да бъде внесен в бъдеще, да бъде взето след една задълбочена дискусия между институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансова стабилност на страната”.

 

Коментари: 0