И пармезанът пострада от земетресението

10% от годишното производство на сиренето е съсипано след разрушителните трусове в Италия

6904 ~ 2 мин. четене

Земетресението от шеста степен по Рихтер, което удари северната част на Италия през уикенда, нанесе огромни щети и върху кулинарна култура на страната, пише "Гардиън".

Производителите сиренето Parmigiano, които са в близост до епицентъра на земетресението, северно от Болоня, съобщиха, че са пострадали 300 000 огромни пити от продукцията им, отлежавала върху високи рафтове. В резултата на труса 130 000 пити от марката Grana Padano - конкурентът на Parmigiano са унищожени също.

"Всички рафтове са се свлекли като домино и само 20 до 30% от моите пити са невредими", казва за CNN мениджърът Ивано Кеци, които се грижел за отлежаването на 90 000 пити пармезан.

Процесът на узряване на сиренето продължава от 12 до 24 месеца. Годишно регионът продава три милиона 40-килограмови пити пармезан на стойност почти 2 млрд. евро. В Италия остава 2/3 от продукцията, а 40 000 тона се изнасят.

Една пита добре узряло сирене струва почти 420 евро. Освен това истински добре узрял пармезан се смята за толкова ценен, че местни банки го приемат като залог при отпускането на кредити.

"Питите, които са пострадали, представляват 10% от годишното производство", заяви говорителят на Parmigiano-Reggiano Cheese Consortium. Половината от тях може да бъдат загубени, добави той, което ще струва на бизнеса 80 милиона евро, включително разходите за ремонт на складовете за съхранение.

Питите са били подредени на рафтове до 10 м. Персоналът на няколко места за съхранение, пострадали от земетресението в неделя, са били спешно извикани, за да търсят неповредени пити сирене и за да намерят резервни места за съхранение с правилната температура и влажност, където те могат да продължат да зреят.

По думите на един от производителите, ще отнеме 20 дни за откриване на всички здрави сирена. "Ако те са счупени, могат да плесенясат", казва Лео Бертоци, директор на консорциума. „Колела, които са понесли незначителни щети, могат да бъдат продавани с отстъпка за промишлена употреба или настъргване", допълва той и споделя, че гледката на всички нападали пити го е потресла.

Загубата на толкова сирене обаче не означава непременно, че цената на пармезана ще се повиши, което се дължи на неотдавнашното увеличение на производството.

Пострадалият от земетресението регион е известен и с производството на шунката Prosciutto di Parma, като една ферма е загубила повече от 100 свине при срутване на сградите. Производството на прошуто не е засегнато, защото повечето животни се карат от друга част на Северна Италия и само обработката на месото е в района на Парма.

Подкрепи Economic.bg