IBM дава суперкомютъра си за ъпгрейд на смартфони

Американският техногигант иска мобилните устройства да се доближат персоналните машини

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

IMB е готова да предостави мощта си чрез суперкомпютър Watson за разработването на нови мобилни приложения за смартфони, съобщи специализираното издание Engadget.

Наскоро създаденият отдел Watson Business Group вече обяви, че ще даде на софтуерните си инженери програмно-приложен интерфейс (API), за да разработят, базирани в облак приложения, Идеята е те да са свързани с познавателния компютинг.  

В момента IBM стартира състезание, за да привлече най-добрите разработчици на мобилни приложения към новата си платформа. В следващите три месеца компанията ще приема проекти, които могат да използват уникалните способности на Watson, като задълбочен анализ на данни и обработка на естествени езици.

Технологичният гигант се надява, че в резултат на тази работа ще бъдат създадени приложения, които “променят начина, по който потребителите и бизнесът взаимодействат с информацията на мобилните си устройства”.

„Целта изглежда амбициозна, но капацитетът на Watson я прави и постижима”, коментира Engadget. Има и достойна награда за най-добрите - трима победители ще получат подкрепа от IBM, за да разработят проектите си и дори да ги представят на пазара.  

Мощната „машина” вече промени начина, по който светът възприема компютрите и изкуствения им интелект. Суперкомютърът победи не само човек в едно от популярните телевизионни състезания в САЩ, но и впечатли света със способността си да взима решения при терапията на ракови заболявания и да посещава колеж.

Сега Watson си поставя амбициозната задача да направи и масовите мобилни приложения като смартфоните още по-умни. „По-умни дори отколкото сме се надявали, че могат да бъдат”, констатира изданието за инициативата на IBM. 

Подкрепи Economic.bg