IBM купува HR комапния за $1.3 млрд.

Техно гигантът се сдоби с консултантска фирма, известна с активната си работа в социалните мрежи

Американският технологичен гигант International Business Machines Corp. купува консултантската компания Kenexa INC. за 1.3 млрд. долара, съобщи Bloomberg.

Решението е част от плана на IBM да достигнат годишни приходи в размер на 16 млрд, отбелязват от изданието. Преди дни технологичният гигант се споразумя да купи дизайнера на флаш памети Texas Memory Systems Inc. и обяви, че ще продължи с „пазаруването на компании”.

Така, днес стана ясно, че IBM са се съгласили да купят ценните книжа на позиционираната в Пенсилвания фирма Wayne за 46 долара акцията.


В основата на сделката стои желанието на IBM да стъпи в нишата на уеб-базираните софтуерни решения. Същевременно се очаква новата придобивка да запълни пропуски в продуктовата линия на IBM.  


Консултантската фирма Kenexa пък е известна с това, че използва активно социалните мрежи в HR дейностите си. Компанията работи с повече от 8900 клиенти във финансовата сфера, фармацията, търговия и други сфери. Притежава около 2800 служители, разпределени в 21 държави.


"Всяка компания, във всеки бизнес операции, които извършва, търси начини да се възползва от силата на социалните мрежи. Това за нея е вариант да промени начина, по който работи, сътрудничи си и се състезава съв своите конкуренти",казва Алистър Рени от компанията. По думите му, "IBM се намира в уникалната позиция да може да помага на клиентите да генерират реални приходи от социални им инвестиции".

Коментари: 0