IBM пуска ревoлюционна батерия за кола

Акумулаторът, който ще позволява изминаване на 800 км с едно зареждане, ще бъде пуснат в масово прозиводство през 2020 година

7142 ~ 1 мин. четене

Един от големите недостатъци на електрическите автомобили е ограниченият пробег, който е възможен с едно зареждане на батерията. Сега IBM предлага фундаментално решение на проблема със създаването на батерия IBM Battery 500 Project, която да позволи изминаването на 800 километра с едно зареждане, с което вече електрическите автомобили стават напълно конкурентни на традиционните двигатели с вътрешно горене.

Стандартните електрически автомобили са оборудвани с литиево-йонни батерии, които са обемисти и осигуряват пробег около 160 километра с едно зареждане.  

Литиево-въздушните батерии на IBM обаче, са нова разработка. Техният капацитет превишава хилядократно същия параметър при йон-литиевите им аналози и най-сетне ще позволи на електромобилите да се конкурират сериозно с бензиновите им родственици.

Екипът, който разработва новата технология вече трета година, разполага с няколко прототипа и обещава да представи напълно функционална версия на литиево-въздушния акумулатор през 2013 г. Едросерийното му внедряване се очаква през 2020-а.Подкрепи Economic.bg