IKEA удвоява инвестициите си

Шведската компания възнамерява да отваря между 20 и 25 магазина всяка година

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Шведската мебелна верига IKEA е увеличила над два пъти инвестиционния си темп. Това обяви говорителят на компанията Андерс Билунд пред бизнес всекидневника Dagens Industri, цитиран от The Economic Times.

"Увеличихме над два пъти темпа на инвестициите. Това е възможно заради силната ни финансова позиция и собственикът, който има дългосрочна перспектива", каза той. По неговите думи компанията ще инвестира по 4 млрд. шведски крони (462 млн. евро) годишно, но не уточни за какъв период от време.

"Готови сме да понесем загуби няколко поредни години, но разчитаме да получим добра възвращаемост от нашите инвестиции в дългосрочен план", каза още Билунд.

През август инвестиционното подразделение на IKEA обяви плановете си да инвестира в нискобюджетна хотелска верига. Отделно от това компанията обмисля инвестиции в недвижими имоти в Германия и Великобритания. Също така се планира развитието на търговски комплекси в Европа и Китай.

През септември компанията обяви, че възнамерява да отваря между 20 и 25 нови обекта всяка година, докато в момента броят е между 6 и 10.

Коментари: 0