Идея: Евтини заеми за вложители в КТБ

Все още се изяснява юридически дали е възможно влоговете в затворената банка да служат за обезпечение

Идея: Евтини заеми за вложители в КТБ

Вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" може да получат парите си под формата на по-евтини заеми от други банки, които да бъдат обезпечени с гарантираните им депозити от двете затворени институции. Засега две банки у нас - УниКредит Булбанк и Банка ДСК, проявяват интерес да отпускат подобни кредити с ниска лихва, съобщава в. "Труд".

Засега идеята, която се ползва с подкрепата на БНБ, е на етап проучвания и сондажи. БНБ ежедневно изпраща отговори до десетки вложители в КТБ с блокирани средства за спешни нужди като лечение, издръжка и т.н., да изтеглят заем от друга банка, обезпечен с гарантирания им влог в трезора под надзор. Засега реално няма отпуснат подобен заем, макар че част от банкерите проявяват интерес.

“Много е вероятно да направим подобен продукт. Още обаче изясняваме юридически как той може да се реализира, така че да сме сигурни, че обезпечението по такъв кредит наистина ще е гарантирано”, коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той добави, че колегите му работят, за да преценят възможните рискове. При всички случаи такива заеми не биха били скъпи, посочи Хампарцумян.

“Нашата банка би проявила интерес към подобна схема, ако БНБ представи повече информация за детайлите по реализирането ”, заяви и главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

“Такова решение е възможно, но е необходима предварителна информация от квесторите както за готовността им да удостоверят, че даден депозит наистина е гарантиран, така и за потенциалния брой клиенти с интерес към такъв продукт заради спешна нужда от достъп до средствата си”, заяви и главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов.

Очакването на сектора е БНБ да поеме по-активна роля в този процес, за да стане схемата факт до 1-2 седмици.

Разработването на специалния продукт ще се окаже неизгодно, ако много малко от вложителите в банката под надзор проявят интерес към него, обясняват банкери. Причината е, че тези заеми ще бъдат с ниска печалба и за кратък срок. Схемата изисква и готовност от Фонда за гарантиране на влоговете или на квесторите в КТБ и ТБ Виктория да издават удостоверения на вложителите, че имат гарантиран депозит в една от двете банки.

 

Коментари: 0