Икономиката на Китай расте рекордно слабо

През 2012 г. БВП е нараснал със 7.8%, което е най-слабото увеличение за последното десетилетие

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономическият ръст в Китай е намалял до 7.8% през 2012 г. Това показват изнесените днес данни на Националното статистическо бюро. Независимо че цифрата изглежда внушителна на фона на голяма част от света, за Китай това е най-слабият ръст за последното десетилетие.

През 2011 г. икономиката на азиатската държава нарасна с 9.3%, а през 2010 г. - с 10.4%. В номинално изражение Брутният вътрешен продукт на Китай през 2012 г. е достигнал 51.93 трлн. юана (8.28 трлн. долара).

Като основни проблеми властите отчитат както трудната външна среда, така и вътрешните проблеми. През миналата година правителството предприе някои мерки, за да охлади икономиката, която беше близо до прегряване.

Според анализатори обаче икономиката на страната вече се е стабилизирала и през 2013 г. ще започне да расте с по-бързи темпове. Признак за това беше даден през четвъртото тримесечие, когато беше постигнат годишен ръст от 7.9%. С този ръст се сложи край на седемте поредни тримесечия с намаляващ ръст.

Поставената от правителството цел за 2012 г. беше икономически ръст от 7.5%. В началото на миналата година имаше надежди и за 8%.

Подкрепи Economic.bg