Икономиката на САЩ изненада с големия си растеж

През третото тримесечие увеличението е с 2% при очаквани 1.8%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономическият ръст в САЩ през третото тримесечие на годината се оказа по-голям от очакваното, пише Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 2% на годишна база, докато очакванията бяха за ръст от 1.8%-1.9%. През второто тримесечие икономиката на САЩ отчете ръст от едва 1.3%.

Икономисти смятат обаче, че макар и да е изненадващо голям, икономическият ръст не е достатъчен, за да подобри пазара на труда в страната. Според тях е нужен темп на растеж над 2.5% за няколко поредни тримесечия, за да има съществена промяна на пазара на труда.

"Икономиката расте, но темпът остава бавен. Все пак имаме добро развитие при потребителските разходи, а жилищният сектор, където доскоро положението беше катастрофа, също се съживява", коментира Нигел Гаулт, главен икономист в HS Global Insight. "Резултатите за тримесечието можеха да са още по-добри, ако не бяха рекордните суши в Средния Запад, които засегнаха реколтите", добавя той.

Потребителските разходи, които отговарят за около 70% от икономическата активност в САЩ, са се увеличили с 2%, в сравнение с 1.5% за предишния период. Стойността на показателя се увеличава най-вече в края на тримесечието и засяга голяма група стоки от автомобили до електроника.

Безработицата в САЩ е била 7.8% през септември - колкото и при идването на Обама в Белия дом през януари 2009 г. Все пак резултатите се приемат като добра новина за президента Обама, който ще се бори за преизбиране в началото на следващия месец.

След като излезе от последната си рецесия през 2009 г., щатската икономика среща редица трудности от високите цени на горивата до дълговите проблеми в Европа, както и опасенията от "фискалната пропаст", в която ще изпадне държавата в края на годината, ако двете партии в Конгреса не успеят да се споразумеят за данъчните облекчения и бюджетните икономии.

Коментари: 0