4 години затвор за Берлускони (обновена)

Бившият италиански премиер осъден за данъчни измами

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е осъден на 4 години затвор за данъчни измами по делото срещу неговата Mediaset TV, предаде Reuters. Освен това му е забранено да участва в политиката за срок от 3 години.

Случаят касае покупката на правата за излъчване на американски филми по частните телевизионни мрежи на Берлускони.

За да се избегне плащането на данъци за филмите, е използвана верига офшорни компании. Цената на филмите пък е била увеличена при вътрешната им препродажба. Разликата достигала 250 млн. евро, пише агенцията.

Делото срещу него и още 10 души започна през 2006 г., но бе прекратено по време на мандата на Берлускони като премиер заради получения имунитет. Директорът на Mediaset, който също беше сред обвиняемите по делото, е счетен за невинен от съда.

Берлускони има право да обжалва решението още два пъти преди да бъде взето окончателно решение. Докато не се произнесе и последната инстанция, бившият премиер няма да влиза в затвора.

Според правни експерти обаче вероятността да влезе в затвора е почти нищожна. От една страна причината за това е възрастта му от 76 години, а от друга - рискът от изтичане на давността по посочените престъпления.

Решението идва само два дни, след като Берлускони обяви, че няма да се кандидатира за парламентарните избори през 2013 г.

Бившият италиански премиер се оттегли от политическия живот, след като предаде властта през ноември м. г. на бившия еврокомисар по конкурентоспособността Марио Монти заради бунт в парламента и паника на финансовите пазари.

Това не е първото дело срещу Берлускони. Съдът в Милано разглежда и друго обвинение за сексуални взаимоотношения с малолетна проститутка.

Коментари: 0