Икономиката на САЩ отчете изненадващ спад

За периода октомври-декември 2012 г. БВП се е свил с 0.1% на тримесечна база

56 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската икономика се сви изненадващо с 0.1% за периода октомври-декември спрямо третото тримесечие. Прогнозите на анализаторите варираха между 0.3% и 2.1%, но всички очакваха ръст. Като причина за слабото представяне на най-голямата икономика в света, анализаторите сега изтъкват основно орязването на правителствените разходи - най-вече за отбрана.

Според изчисленията на правителството свиването на правителствените разходи е отнело общо 2.6 процентни пункта от ръста на икономиката. Все пак за цялата 2012 г. ББВП расте с 2.2% при 1.8% през 2011 г.

Данните на Министерството на търговията показват, че за периода октомври-декември бюджетните разходи са намалели с 6.6%. Това е отнело 1.3 процентни пункта от БВП. Разходите за отбрана са се свили с 22.2% през последното тримесечие, което е невиждан спад от 1972 г., веднага след войната във Виетнам.

Допълнителен натиск върху икономиката оказва и по-слабият износ. През последните три месеца спадът е с 5.7% на годишна база - най-големият от 2009 г. Слабият експорт е отнел 0.25 процентни пункта от БВП.

Част от загубите бяха компенсирани от по-голямото вътрешно потребление, което през четвъртото тримесечие расте с 2.2%. През третия тримесечен период увеличението беше с 1.6%. Това се е отразило положително на БВП, добавяйки 1.5 процентни пункта.

Бизнесът също харчи повече за оборудване и софтуер - 12.4%. Това добавя още 0.86 процентни пункта добавена стойност. През третото тримесечие имаше спад от 2.6% при корпоративните разходи, който пък беше най-големият за изминалите три години.

Подкрепи Economic.bg