Икономиката на САЩ забавя растежа си

През второто тримесечие ръстът на БВП е едва 1.5%

7420 ~ 1 мин. четене

Икономиката на САЩ е отчела едва 1.5% ръст през второто тримесечие на 2012 г., съобщи Reuters. Това е най-слабото повишение за последната една година, но за анализаторите не е изненада.

Забавянето през второто тримесечие до голяма степен се дължи на ограничените потребителски разходи, които съставляват около 70% от щатската икономика. Те са забавили ръста си до 1.5% от 2.4% през миналото тримесечие. Това е най-слабият ръст на потребителските разходи от година насам и се отразява най-силно върху трайните стоки като автомобилите. От друга страна разходите за услуги са нараснали с 1.9% в сравнение с 1.3% през първите три месеца на годината.

"Това е знак, че политиците трябва да действат по-активно в подкрепа на икономиката, ако искат тя да расте достатъчно бързо, за да окаже натиск върху високата безработица", коментира Джош Бивенс, директор на изследванията в Economic Policy Institute. Анализаторите не очакват Федералният резерв да обяви съществени мерки в тази насока на заседанието си следващата седмица. Те повече се надяват на по-сериозно раздвижване от централната банка в средата на септември.

През първото тримесечие ръстът на щатския брутен вътрешен продукт (БВП) достигна 2%. През последното тримесечие на 2011 г. пък имкономиката регистрира 4.1%, но тогава Федералният резерв водеше активна политика на количествени улеснения.

"Фед може да обяви нов рунд на "количествено облекчаване" в скоро време, но въпросът е доколко това ще има ефект предвид увеличаващата се задлъжнялост на домакинствата", отбелязва Кати Бостянчич, икономист в Conference Board.


Подкрепи Economic.bg