Икономисти: Оставката не променя статуквото

В момента нещата се влошават всеки ден и популизмът се повиши, коментира Георги Ангелов от Институт "Отворено общество"

3707 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Всяко политическо сътресение създава усещане за повишен риск, но той се променя минимално от оставката на правителството. Това заяви пред БНТ икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов.

Според него оставката на правителството не променя статуквото. "Първо, защото вече имахме протести, икономически популизъм и рискови идеи за икономиката, и второ - защото се очакваше, че България влиза в предизборна период", каза той.

"Всяка дестабилизация, включително и политическа, има негативен икономически ефект, както за страната, така и в международен план", коментира Георги Прохаски, директор на Центъра за икономическо развитие. Според него оставката на кабинета е логичен ход, който ще свали напрежението и ще се премине към по-бързи избори, към стабилно управление и икономическа стабилност. "Това е важно за вътрешната стабилизация и за имиджа на страната ни пред чуждите инвеститори и въобще в международен план", каза той.

"Така или иначе до изборите ще има напрежение, затова дано те са по-скоро. В момента нещата се влошават всеки ден и популизмът се повиши", коментира Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

Подкрепи Economic.bg