Има загинали от потопа в Мизия

Още седем човека са в бедствено положение и очакват да бъдат евакуирани

Има загинали от потопа в Мизия

Снимка: bTV

152 ~ 2 мин. четене

Има поне една жертва в Мизия. Това заяви главен комисар Николай Николов, цитиран от бТВ. "Жертвата е открита в къщата си от сина си, който е служител на МВР. Нещата продължават по план. Всички нуждаещи се от първа помощ я получават. Моите предположения са, че водата ще се оттече до не по-рано от 24 часа.Ситуацията ще стане по-сложна след като водата се махне”, допълни още Николов. Тогава ще започне и претърсването за още загинали.

По информация на МВР човекът е на около 60 години, потвърдиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Още седем човека са в бедствено положение и очакват да бъдат евакуирани.

Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, като нивото й постепенно спада. Около 500 души към момента са спасени. Два военни хеликоптера участват в операцията. По думите на главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН), обстановката е изключително тежка, водата все още е много висока. Пряко спасени са над 500 човека, благодарение на екипите на пожарната и полицията, както и на доброволци, допълни комисар Николов.

Два хеликоптера на Министерство на отбраната са пристигнали в град Мизия за евакуация на хората, намиращи се в недостъпните залети участъци, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Поради интензивните валежи нивото на р. Скът се покачи, залети са улици дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, като има и паднали постройки, съобщиха от пресцентъра на МВР. Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната са насочени към Враца. Прекъснато е електрозахранването в града, поради наводнени електросъоръжения.

Включени са медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Коментари: 0