Индустриална зона Божурище е в напреднала фаза

Зам.-министърът по туризма Иво Маринов обясни, че са на финалната фаза при изграждането на подробен устройствен план

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Индустриална зона Божурище е в много напреднала фаза. Това каза зам.-министърът по туризма Иво Маринов след подписването на меморандума за сътрудничество с китайската провинция Гуандун. "Вече сме на финалната фаза от гледна точка на изграждането на подробен устройствен план", добави той.

Зоната в Божурище вече е в много напреднала фаза. Там на територия от 2 млн. кв. м. ще се изгражда индустриална зона. Освен индустриално производство ще има логистика и транспортни терминали. При запълване на капацитета, тя ще може да се увеличи с 2 800 кв. м", добави Маринов.

Зам.-министъра изтъкна, че вече има подписани споразумения за сътрудничество с две китайски провинции, а освен с Гуандун ще се подпишат такива споразумения с Шанхай и още две провинции. Той посочи, че китайските инвеститори имат интерес към инвестиции в машиностроенето, електротехниката, електрониката, но не само. Според него може да се развиват взаимоотношенията в туризма, където България е една от държавите в ЕС, които са одобрени от китайските власти за туризъм.

Иво Маринов обяви, че в делегацията от провинция Гуандун ма представители от 21 китайски корпорации фирми в различни сфери на индустрията. "По време на срещите днес ще бъдат представени възможности за инвестиции в България, а след това и възможности в инвестиционна зона Божурище, тъй като има вече други фирми от други провинции, освен от Гуандун, каза зам.-министърът.

"Гуандун е провинцията с най-голям принос към Брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Тя също така е на 8 място по БВП на глава от населението. Близо 1/3 от инвестициите в Китай се правят от Гуандун, а също така тази провинция инвестира най-много навън", добави Маринов.


Коментари: 0