Инфлацията в еврозоната намалява до 1,1%

Групата на хранителните продукти, алкохола и цигарите се очаква да отчете най-висока годишна инфлация през септември в размер на 2,6%, сочи първоначалната оценка на Евростат

60 ~ 1 мин. четене

Годишната инфлация за 17-те нации в еврозоната се е понижила през септември, като е достигнала най-ниското си ниво от февруари 2010 насам, последните оценки на статистическата служба на Европейския съюз Евростат.

В сравнение година-за-година инфлацията се е понижила до 1,1% през септември, след спад до 1,3% през август, което се дължи най-вече на силното намаляване на цените на енергията. Те отбелязаха спад с 0,9%. Ако бъдат потвърдени, данните от септември ще бъдат най-ниското ниво на инфлация в последните 43 месеца.

Групата на хранителните продукти, алкохола и цигарите се очаква да отчете най-висока годишна инфлация през септември в размер на 2,6%, в сравнение с 3,2% през август. Ръстът в цените на услугите ще бъде от 1,5%, при отчетено повишение от 1,4% през август.

„Инфлацията вероятно ще се понижи в бъдеще вследствие на целите на Европейската централна банка. С близка до 2-та процента инфлация в близките месеци, има добра вероятност ЕЦБ да разхлаби монетарната си политика за в бъдеще”, смята Джеймс Хоуът от Кепитъл Икономикс.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе заседание на управителния си съвет в сряда (2 октомври), на което се очаква банката да запази хлабавата си паричната политика и рекордно ниските лихвени проценти, за да подпомогне допълнително икономическото възстановяване на блока.

Подкрепи Economic.bg