Информационната система на НЗОК пред срив

В момента касата не може да следи на колко договора работят лекарите

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е пред срив. За опасността предупреди подуправителят Димчо Генев, според когото ако не се инвестира в нов софтуер и компютри, системата спира да работи. В момента касата не може да следи на колко договора работят лекарите, предаде TV 7.

Междувременно при ръчна проверка инспекторите са открили голям брой нарушения. Инспекторите установили, че водещи специалисти са сключили едновременно 4 договора с различни регионални каси. По думите на Генев техните договори предстои да бъдат преустановени.

Инвестицията в нов софтуер, който да позволи на касата да следи лекарите по уникалните им идентификационни номера е необходима, за да се избегнат подобни злоупотреби. Парите за софтуер са били осигурени през 2013-та година, но в последствие отишли за покриване на дупката в бюджета за лекарства.

Здравното министерство предвижда да въведе забрана един лекар да работи на няколко места. Предложението е подкрепено и от съсловната организация, но има опасения, че много населени места ще останат без медицинска помощ. Въпреки това обаче се очаква забраната да влезе в сила от следващата година.

Подкрепи Economic.bg