Учителите ще получават заплати в зависимост от региона и вида на училището

Средната заплата за страната е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв

224 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Българските учители ще получават заплати в зависимост от това в кой край на страната или в кой вид училище работят. Тази идея е записана в проектозакона за развитие на педагогически кадри. Идеята е да се стимулират педагозите, които работят в трудни условия или в малки населени места. Министерството на образованието и науката (МОН)  е пуснало идеята за обществено обсъждане, пише вестник „Труд“.

В момента заплатите на учителите зависят от броя на учениците и много малко от усилията, които те полагат за обучението. Средната заплата за страната е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв. Друга негативна тенденция е намаляването на мъжете учители и оставането на дами в сферата над 55 години.

Поставеният срок за привличането на млади учители до 35 години е до две години. През 2007 г. педагозите в страната са били 15 на сто, но вече са 9.9%. В момента 40 факултета в 52-та вуза на страната обучават кадри с педагогическа правоспособност. Завършилите обаче предпочитат да се реализират в друга насока заради по-високото заплащане.

Новият проектозакон предвижда и повишаване на практическата подготовка на учителите, която в момента у нас е 150 часа. В страни като Испания и Латвия например, е 850 часа. В промените се планира и учителската професия да се практикува с магистърска степен, тъй като сега в педагогическите специалности се влиза с най-нисък успех и се получава бакалавърска степен.

България е единствената страна в Евросъюза, която до този момент не е предприела мерки за подкрепа на младите учители.

Подкрепи Economic.bg