Иновативни устройства захранват телефони с вятър

Телефонът ще се зарежда като се остави на ветровито място или чрез размахване на апарата във въздуха

264 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Учени от университета на Тексас в Арлингтън са разработили микро вятърни устройства с размер една десета от оризово зърно, които могат да зареждат мобилни телефони. За целта устройството, което е с големина 1.8 мм, се монтира върху калъфите за мобилни телефони. Телефонът се зарежда като се остави на ветровито място или чрез размахване на апарата във въздуха, пише technews.

Мини устройствата са изработени от трайна никелова сплав, която издържа на силни изкуствени ветрове без да се повреди. Перките на вятърните устройства могат да бъдат произвеждани серийно, като една пластина материал е достатъчна за стотици мобилни телефони.

Освен като средство за захранване на телефони, микро вятърните устройства могат да се монтират на плоски панели по фасадите на сградите, върху стените на къщите - за да черпят енергия от ветровете и да захранват системите за осветление, охрана, наблюдение.

Разработчиците от Тексас вече имат договорка с частната тайванска компания WinMEMS Technologies за организиране на производство на иновативните устройства.

Коментари: 0