Инспектират строежа на антична Сердика

Проектът предвижда пълна интеграция на археологическите останки от културния компелкс

Министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова ще инспектират Строително-монтажните работи на I-ви етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” в столицата ще бъдат инспектирани от министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов.

Проектът на обща стойност 15 801 989 лв. и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, бенефициент е Министерството на културата.

Предвижда се пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м. Ще се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град. Това са Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика–Средец”, а именно - подлеза с Източната порта пред сградата на Народното събрание и Президентството, и подлеза с храма „Св. Петка Самарджийска”.

Реализацията на проекта ще протече в още два етапа: ІІ-ри етап – археологическите нива под пл. „Независимост” и под бул. „Кн. Мария Луиза” и ІІІ-ти етап - археологическите нива между бул. „Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ.

Коментари: 0