Intel представя новите си енергоспестяващи процесори

Според анализатори те ще помогнат на компанията да засили влиянието си на пазара на мобилни устройства

3695 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската технологична корпорация Intel Corp ще представи следващата седмица новата генерация процесори, съобщи Reuters. Новите чипове имат по-малка консумация на електроенергия и според анализатори ще помогнат на компанията да засили участието си на пазара на смартфони и таблети.

Кодовото име на новите процесори е Haswell. Консумацията му на електроенергия е значително по-малко, което ще удължи живота на батериите при мобилните компютри. Те ще работят при 10 вата, а не както досега при 17 вата. Първите компютри с този вид процесори трябва да се появят през 2013 г.

В момента процесорите на Intel се използват в 80% от персоналните компютри по света. Компанията обаче се забави с разработването на конкурентни решения за смартфони и таблети. Засега далеч по-добре се правят Qualcomm и Samsung Electronics, които проектират своите чипове да използват технология за спестяване на енергия.

Прогнозите на IHS iSuppli са, че комбинираният пазар на персонални компютри, смартфони и таблети ще се удвои през следващите четири години. За Intel прогнозите са обаче, че пазарният дял на компанията ще се свие от 35% на 29%. Причината за това е именно подценяването на пазар на мобилни устройства.

Новите процесори вероятно ще бъдат внедрени първо в устройствата използващи мобилната операционна система на Microsoft - Windows 8. Също така се предполага, че чиповете ще бъдат внедрени и в телефоните на Motorola, собственост на Google.

Подкрепи Economic.bg