Инвестиционното банкиране сви печалбата на BNP Paribas

Положителният финансов резултат на трезора обаче би прогнозите на анализаторите

Тежките условия пред инвестиционното банкиране доведоха до спад от 13% в печалбата на най-голямата френска банка BNP Paribas, информира FT. Нетният положителен финансов резултат на трезора се свива до 1,85 млрд. евро през второто тримесечие спрямо 2,13 млрд. евро за съпоставимия период на миналата година. Въпреки понижението печалбата е над предварителните прогнози на анализатори, които в анкета на Bloomberg предвиждаха 1,65 млрд. евро нетна печалба за BNP Paribas.

Основната причина за свиването е спада на приходи от инвестиционна дейност и търговия с финансови инструменти. Печалбата преди облагане на поделението за за корпоративно и инвестиционно банкиране се е понижила с 40% до 821 млн. евро, докато резултатът преди облагане с данъци от банкирането на дребно нараства минимално до 1,64 млрд. евро. BNP обаче успя да се възползва от рязкото понижаване на лошите кредити.

Societe Generale, основният конкурент на BNP във Франция, вчера разочарова пазарите, след като обяви, че нетната печалба се е понижила с 42% през второто тримесечие. Резултатът беше доста под очакванията на анализаторите.

След отчета книжата на BNP се повишиха с 2,1% до 31,35 евро за акция в ранните часове на търговията в Париж. Въпреки това книжата са изтрили 26% от стойността си за последната година.

Коментари: 0