Инвестиция за 650 млн. евро в туризма

За предстоящия проект разкри ресорният зам.-министър Бранимир Ботев

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Имаме изключително голям проект, който е на път да се случи в България и който би бил най-големият изобщо в Източна Европа в туризма". Това заяви ресорният зам. министър в туризма Бранимир Ботев в интервю за "24 часа". Той не разкри инвеститора, но загатна, че бъдещият проект ще бъде в планина и е на стойност 650 млн. евро.

Ботев обясни, че следващата седмица предстои създаването на работна група от всички министерства, които имат отношение към инвестиционния процес. Те ще проучат и ще оптимизират условията за инвестиции в отрасъла.

Ресорният зам.-министър отбеляза, че страната ни е с устойчив възходящ темп в туризма и трябва да се разглежда като водещ отрасъл заедно със селското стопанство и енергетиката. По думите му туризмът генерира 12.5% от БВП на страната, в сравнение с 11.4% през 2012 г.

Бранимир Ботев подчерта, че туризмът създава и много работни места. "Около 144 хил. души са в туризма целогодишно, а сезонно около 350 хил. души. Значи половин милион българи се трудят в отрасъла", добави още той.

Според Ботев ако се запазят същите пропорции на туристи спрямо посетители, към 2020 г. може да се очакват около 9.2 млн. туристи в България, а през 2030 г. - над 12 млн., което може да доведе до недостиг на работна сила у нас.

Подкрепи Economic.bg