Искаме двойно повече пари за саниране

Строителното министерство ще настоява за увеличение на средствата от европрограмите в следващия програмен период - 2014-2020 година

Средствата за енергийна ефективност на сградите да се удвоят през следващия програмен период на европейските програми ще настояват от регионалното министерство, съобщи министър Лиляна Павлова.

 

Тя уточни, че за периода 2014-2020 оперативната програма за регионално развитие ще е концентрирана в градската среда и ще обхваща основно 36-те най-големи града. Останалите населени места ще ползват средства от програмата за развитие на селските райони. Водният сектор пък ще бъде обособен в програма с работно название „Зелена България", като основният фокус ще бъде върху изграждането на пречиствателни станции.

 

"Друга важна тема и приоритет в програмата за регионално развитие е енергийната ефективност, „с много по-голям ефект" и в частните, и в публичните сгради", каза Павлова. В момента инвестициите в тази сфера са около 600 млн. лв., а целта по думите й е тези средства да бъдат удвоени.

 

Мерки за превенция от бедствия ще има и в следващия програмен период и те ще са неразделна част и от програмата за градската среда, и от тази за селските райони.

Коментари: 0