Лаборатория в джоба

Телефонът вече прави изследвания и поставя диагноза

Телефонът, който всеки носи в джоба си, може да открива инфекции и болести. Новото чудо вече е експериментална реалност, а за да разбере дали е пипнал ангина, грип или просто хранително отравяне, болният само трябва да остави биологичен материал върху специален чип на тъчскрийна на устройството. Смартфонът безпогрешно изследва слюнка, урина и кръв и поставя диагнози, съобщиха корейски учени. Така джобните устройства, които почти всеки носи навсякъде със себе си, се превръщат и в подвижни лаборатории. 

Новото приложение на смартфоните става възможно благодарение на свърхчувствителните сензорни екрани, с които много от моделите вече разполагат, писа New Scientist. Според учените капка кръв или слюнка са достатъчни, за да се открие наличието на заразно заболяване като грип или ангина, например. Трябва само да се постави малко от течността върху чипа на сензорния екран на телефона, който е проектиран така, че да улавя електрическия заряд на изследвания материал. Този заряд е известен от физиката като капацитет. Тъй като сензорните екрани могат да засекат и най-малкия електрически заряд, според корейските изследователи те могат да се използват като високочувствителна платформа за идентифициране на биологичните маркери на различните болести. Всъщност и в момента чувствителността на сензорните екрани е много по-голяма от необходимата, за да се усещат пръстите на ръцете, с които пишем SMS или просто набираме телефонни номера по виртуалната клавиатура. 

Истинската диагностика става от чипа, който на практика представлява подвижна лаборатория с големината на USB и е буквално инсталиран върху екрана на телефона. Чипът „засмуква” изследвания материал чрез вградена в него микропомпа и да го вкарва в предварително заредени в него контейнери. Микроскопичните контейнери пък са натъпкани с всевъзможни реагенти, способни да открият различните заболявания. Натискането на сензорния екран е достатъчно, за да започне изследването на биологичния материал и да се установи болен ли е човекът. Проведените от специалистите  досега опити показват, че новият метод за диагностициране на заболявания работи с точност, на която могат да завидят много от медиците - почти 90%. За да проверят верността на своята теория, учените поставили върху сензорен екран с размерите на iPhone три проби с течност с различно съдържание на бактерии, предизвикващи хламидална инфекция. Резултатът от опита показал, че тъчскрийнът безпогрешно разпознал опасността, скрита в пробите. 

За съжаление технологията все още не е в състояние да идентифицира различни патогени, но учените твърдят, че способността да се прави разлика между концентрациите в съдържанието, изследвано на екрана, е първата стъпка в решаването и на този проблем. Специалният софтуер на телефоните пък елиминира възможността да се правят изследвания на „фалшиви проби биологичен материал”, причинени от влагата навън или потта по ръцете.  

Спецовете вече предлагат решение и на друг основен проблем – хигиената на сензорните екрани. За да могат след работа телефоните отново да попаднат в джоба на дънките или в дамската чанта сред козметиката, те подготвят специално фолио, което ще се залепя на екрана непосредствено преди използването на телефона като лаборатория. Така върху оригиналния тъчскрийн няма да попада биологичен материал, защото едва ли някой ще бъде щастлив да изследва кръв с телефона си и след това да го прибере в джоба.  

Коментари: 0