Искаме още евросредства за тютюнопроизводителите

Поисканото увеличение е във връзка със заявеното с около 5 хил. тона повече количество тютюн през изминалата година

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

България ще поиска от Европейската комисия (ЕК) увеличение на одобрените за тази година средства за тютюнопроизводителите. Това стана ясно след среща на служебния министър на земеделието и храните проф. Иван Станков с представители на тютюнопроизводителите в сградата на ведомството.

Поисканото увеличение е във връзка със заявеното с около 5 хил. тона повече количество тютюн и постъпилите по-голям брой заявления от тютюнопроизводителите през 2012 г. Целта е да се достигнат миналогодишните нива на подпомагане, уточняват от министерството.

По време на срещата министър Станков се запозна с опасенията на представители на производителите, че разпределението на национални доплащания за сектор тютюн в размер на 73 млн. лв по сортови групи ще бъде занижено, а получените средства недостатъчни.

В хода на дискусията бе решено да започне плащане по подписаната от предишния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов заповед за разпределяне на средствата по сортови групи.

Проф. Иван Станков изказа подкрепата си към сектора и увери, че заедно с тях ще защитава позицията им, както пред ЕК, така и пред институциите в България.

Подкрепи Economic.bg