Искат либерализация и за топлинната енергия

Високата такса за сградна инсталация означава, че някой от съседите краде, посочват от Български енергиен форум

7844 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

Бъдещето на топлофикациите е либерализираният пазар. Това заявиха от Български енергиен форум. Предложението вече е внесено като възможна промяна в закона за енергетиката.

По думите на енергийния експерт Атанас Тасев либерализацията на енергийния пазар трябва да се приложи 1 към 1 и при доставянето на топлинна енергия. По думите му е желателно дружеството да продължи да се управлява от общината, но на входа и изхода трябва да има доставчици.

Тасев обясни, че доставчиците могат и да следят кой от съседите използва топлинна енергия без да я заплаща.

Отчитането с термовизьорна камера има по-скоро психологически ефект върху този, който ползва парно, а не го заплаща, посочи Тасев. Подобно обследване може да бъде извършено и по поръчка на етажната собственост. Според него индивидуалното измерване чрез интелигентни уреди би решил проблема с кражбата на парно. По думите му високата такса за сградна инсталация означава, че някой от съседите краде.

По думите му топлинните дружества не използват докрай потенциала си, за да обяснят на абонатите си какво точно заплащат.

Тасев обясни, че отопляването на ток е нерентабилно. Загубите от високо напрежение е между 2 и 4 процента. Той даде пример, според който от постъпили 100 единици на входа, реално до потребителя отиват около 26,5.

Експертът обясни, че цената на тока ще става още по-висока и заради квотите за вредни емисии, които трябва да заплащат централите.

По думите на Иван Хиновски , председател на форума, всички кражби на топлинна енергия могат да се констатират и извън блока чрез дистанционно ежемесечно отчитане. Това обаче би било по-скъпо, обясни той.

 

Информационна агенция "Икономика"

Подкрепи Economic.bg